Werken aan het Vierarmenkruispunt van Tervuren
Wat wordt er gedaan? Waarvoor? Tot wanneer?

Het autoverkeer aan het Vierarmenkruispunt in Tervuren is al enkele maanden ontregeld door werken van het Vlaams Gewest.

In juni 2023 gebeurde de herasfaltering van alle rijbanen, gevolgd – tijdens de vakantie – door de vervanging van de tramsporen door de MIVB (die momenteel verdergaat op de Tervurenlaan in de richting van het museum).

De huidige werken zijn voorbereidend aan de installatie van een brug voor fietsers en voetgangers. Dankzij deze brug zullen fietsers en voetgangers het kruispunt veilig en snel kunnen oversteken, terwijl ze momenteel lang moeten wachten aan de verkeerslichten. De jongere generatie, die steeds minder de auto gebruikt om zich te verplaatsen, waardeert deze investering in de vervoersmiddelen van de toekomst enorm.

Als gevolg van deze werken is de afrit van de Ring richting Tervuren teruggebracht tot één rijstrook (in plaats van twee), wat onvermijdelijk voor een aantal verkeersproblemen zorgt op het kruispunt.  Dit temeer daar de trams 44 van de MIVB momenteel worden vervangen door bussen, die dezelfde rijstroken gebruiken als auto’s en vrachtwagens.

De bouw van de brug zou eind 2023 klaar moeten zijn (bron: AWV)

Deze video (opgenomen eind juni) geeft je ook een idee van de andere werken die nog moeten gebeuren aan het Vierarmenkruispunt:

  • De aanleg van het “Ringfietspad” (2024) dat de Vierarmen met de E40 zal verbinden
  • De onderhoudswerken aan de Vierarmentunnel (momenteel geen precieze planning)
  • De volledige herinrichting van het kruispunt gepland door het Vlaams Gewest (momenteel geen precieze planning, meer informatie in onze publicatie van december 2021).

Voorlopig raden we automobilisten die van Kraainem naar Tervuren rijden aan om alternatieve routes te nemen via Wezembeek-Oppem, bijvoorbeeld: Mechelsesteenweg – Leopold III-laan – Grensstraat – Koloniënpaleis.

Interview van Vinciane Cardinael – De Meutter (gemeenteraadslid)