Sluiting van de middenberm op de Wezembeeklaan

In de zomer van 2021 werd door het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV, verantwoordelijk voor de gewestelijke wegen in de gemeente) het kruispunt Wezembeeklaan – Koningin Astridlaan – Jules Adantstraat heraangelegd.

Waarom? Om de doorstroming van het verkeer en de veiligheid van alle weggebruikers op het kruispunt te verbeteren door de verschillende conflictsituaties te verminderen.

De opening voorzien ter hoogte van de J. Adantstraat werd afgezet met bettonblokken om een testperiode te voorzien van enkele maanden. Deze testperiode is nu afgelopen.

Advies van AWV en politiezone WOKRA

In het kader van de testperiode hebben de Politiezone WOKRA en AWV advies verleend. Beide pleiten om het sluiten van de middenberm definitief in te voeren. Hierbij de voornaamste redenen:

  • De verlenging van de rijstrook om links af te slaan van de Wezembeeklaan naar de Koningin Astridlaan zorgt voor een vlottere doorstroming van het verkeer aan het kruispunt. Als gevolg van deze verlenging zijn er nu 2 rijstroken ter hoogte van de kruising met de Jules Adantstraat en het afsluiten van de middenberm vermijdt een potentieel gevaarlijke situatie : een wagen die op de eerste rijstrook van de Wezembeeklaan rijdt kan vertragen om een auto of fietser die komt van de Jules Adantstraat te laten passeren, maar een wagen op de tweede rijstrook ziet die niet noodzakelijk en riskeert om de wagen of fietser aan ter rijden bij het oversteken. De veiligheid is bijgevolg verbeterd voor allen.
  • Voor de autobestuurders:
    • Die komen van de Korenbloemstraat, Bouvier Washer en de Jules Adantstraat (no 12 tot 49): het terugdraaien (U-turn) ter hoogte van het kruispunt Wezembeeklaan – Koningin Astridlaan verloopt vlot dankzij de conflictvrije regeling van de verkeerslichten
    • Die komen van de rest van de Jules Adantstraat (vanaf no 53): het voorgesteld alternatief is de Groenstraat of Hebronlaan te gebruiken
  • Voor de fietsers is het veiliger de Wezembeeklaan over te steken aan het kruispunt via het fietspad van de Koningin Astridlaan
  • Conclusie: Indien men nu de middenberm opnieuw openstelt, dan betekent dit dat de verkeerssituatie onveiliger zal zijn voor de weggebruikers t.o.v. de periode voor de verlenging van de afslagstrook.

Beslissing van de gemeenteraad

De gemeenteraad, voor wie veiligheid prioritair is, heeft op 25 januari 2022 unaniem beslist het advies van de Politiezone WOKRA en AWV te volgen en de middenberm definitief te sluiten.

Burgemeester Bertrand Waucquez zal er over spreken op zijn wekelijkse Facebook Live op vrijdag 28 januari om 18:00. Twijfel niet er uw vragen te stellen, hij zal ze  direct beantwoorden.