“Union”. Echt?

Aard en werking van de organisatie

Union

Verzameling van de lokale afdelingen van DéFI, MR en CdH

Union is een kartel of feitelijke vereniging. Geen statuen, geen stichtende leden, geen leden, geen internetsite, geen visie of stichtend doel, geen raadpleegbaar programma, geen balans, enz… Enkel de 3 samenstellende partijen hebben een juridisch bestaan. Elke partij voert campagne in eigen naam en onder eigen vaandel en legt de nadruk op haar eigenheden. Elk probeert het laken naar zich toe te trekken en schept op over haar eigen balans en realisaties ten nadele van de twee andere. Union is maar een façade.

Alles stoelt op een geheim pre-electoraal akkoord en de kunst om de inzet te laten verhogen. Zo maakten wij halfweg een burgemeesterverandering mee halfweg de ambtstermijn. De stoelendans veroorzaakte ook de afstoting van een schepen en de herverdeling van de bevoegdheden. Gedurende een jaar voerde Union openlijk rusie over deze herverdeling. De gemeenteraad was meermaals het toneel van een vaudeville waarin openlijk het totaal gebrek aan solidariteit binnen Union ten toon werd gespreid. De ambities, de persoonlijke ego’s en de kleine politieke spelletjes stonden daar voor iedereen te kijk.

Kraainem-Unie

Burgerbeweging

Kraainem-Unie is een VZW met een statuut, een maatschappelijk doel, een charter, een visie, waarden, stichtende en effectieve leden en aanhangers, administratoren, jaarlijks gepubliceerde rekeningen enz… Kraainem-Unie heeft een site die raadpleegbaar is door alle burgers.

De echte natuur van Kraainem-Unie is de heraanknoping met de notie van het gemeeenschappelijk belang dat de partijpolitieke en particuliere belangen en compromissen overstijgt.

Kraainem-Unie is helemaal onafhankelijk. Zij moet enkel rekenschap geven aan zijn leden en kiezers, en streeft de verdediging na van de belangen van de Kraainemnaars door de Kraainemnaars.

De burgerbeweging is vrij van externe beïnvloeding en heeft als enige ambitie de promotie en verdediging van het gemeenschappelijk belang met respect van alle Kraainemnaars.

Andere vergelijkingspunten:

Een vergelijkingstabel is ook in pdf beschikbaar.