Het dragen van een mondmasker: een hulpmiddel in de collectieve strijd tegen Covid-19

Dit is een vraag die al sinds de komst van de coronavirus epidemie ter discussie staat: wie moet het masker dragen, waar en wanneer?
– Veel deskundigen (waaronder de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België) beweren dat het dragen van een zelfgemaakt mondmasker, indien goed gebruikt (anders is het nutteloos), een aanvullende beschermende maatregel is die bijdraagt tot het verminderen van de verspreiding van het virus (en die zich toevoegt aan de officiële maatregelen – maar niet vervangt! – van quarantaine, sociale afstand en frequent handenwassen).
– Het gezond verstand zegt: “Als iedereen een masker draagt, beschermt iedereen iedereen.” We moeten dit meer zien als een instrument van collectieve strijd tegen Covid-19, dan als een individuele bescherming. Het doel van het dragen van een masker (in stof / zelfgemaakt) is niet noodzakelijkerwijs om zichzelf te beschermen, maar om besmetting bij anderen te voorkomen.
– Wij delen de visie van de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België, die het dragen van het zogenaamde ‘alternatieve’ (d.w.z. in stof / zelfgemaakt) masker aanbeveelt, in het publiek en bij externe sociale relaties met een laag risico op besmetting (openbaar vervoer, recreatieve activiteiten, winkelen, enz…). Volgens de Academie filteren alternatieve katoenen maskers 70% van de virale deeltjes, een doeltreffendheid die dicht bij die van chirurgische maskers ligt (89%).

Chirurgische maskers of FFP2, FFP3, moeten, zolang er een tekort is, worden voorbehouden voor het verplegend/medisch personeel thuis, in ziekenhuizen en rusthuizen. N95-maskers zijn niet goedgekeurd voor gebruik in ziekenhuizen, maar hebben gelijkaardige prestaties als FFP2-maskers en moeten daarom ook worden gereserveerd voor zorgverleners die geen alternatieven hebben.

Hoe vind of maak je een masker?
1) Maak een masker volgens het door de FOD Health aanbevolen model.
2) Doe een beroep op een kennis of een buurman/vrouw naaister. Er zijn veel Facebook-groepen over dergelijke initiatieven.
3) Volg een tutorial om een zelfgemaakt naadloos model te maken.
4) Reeds gemaakte maskers kunnen ook worden aangekocht, bv. online te bestellen via initiatieven zoals KISANY die zelfgemaakte maskers aanbiedt tegen redelijke prijzen.

Instructies voor het aandoen en dragen van uw stoffen / zelfgemaakt masker (en voor het afdoen van het masker)
Gezond verstand en voorzichtigheid zijn geboden bij het dragen van een masker (er is een aanzienlijk risico op besmetting als het masker niet correct wordt gebruikt):
Om echt effectief te zijn, moeten de volgende regels worden gevolgd, die kunnen teruggevonden worden op de volgende link, goedgekeurd door de FOD Volksgezondheid: https://maakjemondmasker.be/

We rekenen op uw solidariteit.
Zorg voor jezelf en zorg voor anderen.