Hoogtepunten uit de gemeenteraad van 22 april 2025r Content Goes Here

Er is de gebruikelijke agenda van administratieve zaken die gestemd of vastgesteld moeten worden voor het functioneren van de gemeente (zie dagorde). In het verleden bleven deze onderwerpen meestal buiten het politieke debat. Sinds MR-DéFi (nu met het restant van Pro Kraainem) voor alweer zes jaar op de oppositiebanken zit, schiet deze fractie op alles wat beweegt.

Zo probeert men het nieuwe retributiereglement voor permanente horeca-terrassen op het openbaar domein voor te stellen als een nieuwe belasting. Het gaat hier echter om een nieuw reglement dat een bestaande situatie regelt en een administratief kader biedt voor evt. nieuwe aanvragen van ondernemers in Kraainem. Dus geen nieuwe belasting.

Het reglement voor de juridische omkadering van vrijwilligers is hetzelfde lot beschoren, hoewel het door 3 oppositieleden kort daarvoor was goedgekeurd in de OCMW Raad. Nu heeft men plots twijfels over de verzekeringssituatie van de vrijwilligers (terwijl het reglement daarin verder gaat dan wettelijk is voorzien). Het punt is al eens verdaagd, maar nu doet de Kraainem-Unie meerderheid een oproep aan de oppositie om niet ieder reglement dat door de diensten wordt voorgelegd te analyseren alsof men het grondwettelijk hof is. Laat de diensten hun werk doen. Stel evt. vragen en dan zal men u antwoorden.

Dan zijn er 2 bijkomende dagordepunten (punten die door een fractie bij de agenda van de gemeenteraad worden gevoegd, mits men aan bepaalde juridische en procedurele eisen voldoet). Het eerste is van Ludovica Massimo (MR-DéFi) en betreft een verzoek (via het college) aan de Vlaamse overheid om bij de geplande werken op de Mechelse steenweg geluid reducerend asfalt te voorzien. Burgemeester Waucquez (Kraainem-Unie) legt uit dat dit anders geformuleerd moet worden en doet daarvoor een voorstel. Hij steunt het idee maar er moet gevraagd worden naar de extra kosten die hiervoor waarschijnlijk aan de gemeente zullen worden doorberekend. Bovendien kan de gemeenteraad geen technische instructies geven van deze aard voor wegwerken maar hij is geheel bereid om de zaak op te nemen met het gewest.

Het pièce de résistance is een bijkomend dagordepunt van Kraainem-Unie dat in essentie het volgende bevat: de laatste 5 jaar zijn gekenmerkt door de Coronacrisis, gevolgd door een periode van hoge inflatie en energiekosten, schaarste en prijsstijgingen voor allerlei goederen en diensten, ontwrichtingen op de arbeidsmarkt, enz., enz. Dit heeft een impact op alle gemeenten, ook op Kraainem. De kosten (personeel, pensioenen, diensten, goederen, energie) stijgen. De inkomsten houden daar geen gelijke tred mee, in tegendeel, en de impact van federaal beleid in deze is nog ongekend. Er wordt dus formeel voorgesteld dat administratie en politiek samen de prioriteiten en beleidsopties formuleren om een efficiënt organisatiebeheerssysteem te ontwikkelen (waaronder personeelsbezetting) in het kader van het Meerjarenplan 2026-2031. Om aan hogere kosten tegemoet te komen zal gekeken worden welke taken prioritair voor de bevolking zijn en welke kunnen worden uitbesteed of opgeheven. Idem voor bepaalde delen van het gemeentelijk patrimonium. Een inhaalspurt wordt voorgesteld om de meeste dringende vacatures die momenteel bestaan in het personeelsbestand te voorzien (zij zijn gebudgetteerd), desnoods met externen waar mogelijk. Dit vooral om de druk op bepaalde personeelsleden te verlichten. Belastingverhogingen van welke aard dan ook zijn in de huidige stand van zaken voor Kraainem-Unie geen optie.

De voorspelbare reactie van de oppositie was dat alles de schuld was van Kraainem-Unie. Die had al het geld opgemaakt, nutteloze werken laten uitvoeren (fietspaden, rondpunt d’Huart), het patrimonium verwaarloosd, en was zelfs onmenselijk tegen het personeel. Nu is men dit soort reacties gewoon geworden van de collega’s van MR-DéFi – en ook van onze twee oud-fractiegenoten van Pro Kraainem, die nu met enthousiasme bekritiseren waar ze 6 jaar lang aan meegewerkt hebben.

De burgemeester en de schepen voor financiën (Vinciane Cardinael) wijzen de oppositie op het verschil tussen investeringen en werkingskosten in het gemeentebudget. Iets dat hun blijkbaar niet duidelijk is. Dit laatste heeft niets te maken met het aanleggen van fietspaden en rondpunten. Wat echter wel zwaar weegt op de werkingskosten is het feit dat Kraainem nog altijd jaarlijks meer dan een miljoen moet betalen aan de aflossing van de torenhoge leningen die de huidige oppositie in 2006/2007 heeft afgesloten. Hadden wij die kost niet gehad, dan was de situatie nu een stuk makkelijker geweest. Het punt wordt aanvaard door de gemeenteraad (meerderheid tegen oppositie).

Volgende gemeenteraad: 20 mei 2025