Gemeenteraad van 30 januari 2018

Het is een stille tijd op het gemeentehuis. Dat geldt ook voor het budget 2018, dat er nog steeds niet is. Maar zit beweging in: op 12 februari krijgen de gemeenteraadsleden dan toch de stukken. Het wordt in de Commissie Financiering besproken op 20 februari.

Er worden een aantal veranderingen gestemd in de administratieve structuur van de gemeentediensten. Ook de procedure voor het aanwerven van de volgende financiële beheerder wordt besloten (een post die zelden lang bezet wordt in Kraainem, hoewel er toch een dienstwagen in het salarispakket zit). Gezien de fouten in de voorliggende stukken gebeurt dit nipt (12 voor, 3 tegen, 7 onthoudingen).

Een voorstel van Joost Vanfleteren (Open) om een oproep te steunen voor het opzetten van een rechtbank en een eigen volwaardig parket voor het arrondissement Halle-Vilvoorde, haalt het niet (15 neen, 3 ja, 4 onthoudingen), maar zijn voorstel dat de gemeente zich aansluit bij de zg. Statiegeldalliantie wordt goedgekeurd. Het gaat om een systeem waarbij men ook voor wegwerpblikjes en dergelijke statiegeld moet betalen en dit kan terugkrijgen via automaten of andere lokale punten. Meer dan 100 partners hebben zich hier al bij aangesloten. De bedoeling is om de circulaire economie te bevorderen en zwerfvuil tegen te gaan (dit laatste is een kostenpost voor gemeenten). Meer info op www.statiegeldalliantie.org

Het probleem van de lokalen voor de scouts (eenheden 39 en 88) wordt zoals gewoonlijk een dovemansgesprek. Er is geen plaats voor deze scouts in het nieuwe scout-chalet. Volgens Arnold d’Oreye zouden zij het voormalige vredegerecht geweigerd hebben als tijdelijk onderkomen. Volgens schepen Joris zijn er 5 mogelijkheden om dit op te lossen. Welke dat zijn vertelt hij niet. Dat Kraainem-Unie met dit soort lastige vragen komt waardeert hij ook niet. Verwacht u vooral geen resultaat voor het eind van het jaar.

Kraainem-Unie stelt voor dat de gemeente zich aansluit bij een initiatief van de gemeente Bonheiden om fietsen te promoten. Het is in dit stadium gratis. Wel moet er voor april een evaluatie worden gemaakt. Het idee wordt min of meer op verzoek van de diensten (aldus de schepen) verworpen. Het zou ook “niet nodig” zijn, omdat Kraainem zelf al aan het denken is over dit soort dingen.

De bestemming van het Pikdorenveld (tegenover de supermarkten aan de Wezembeeklaan): in 2017 werd een omgevingsanalyse vermeld. Deze zou dit jaar nog plaats vinden en zal in een commissie behandeld worden. Waakzaamheid tegen een promotoren-initiatief blijft geboden, ook voor de andere groene velden van Kraainem.

Het afsteken van eindejaar vuurwerk is dit jaar chaotisch verlopen, met gevaarlijke situaties. De burgemeester zegt dat het politiereglement hierover wordt aangepast.

Volgende gemeenteraa : 27 februari 2018