Gemeenteraad van 19 december 2017

 

De begroting voor 2018

Het was de laatste kans om de begroting voor 2018 aan te nemen, maar het onderwerp stond niet eens op de agenda. Wanneer dit aan de gemeenteraad zou worden voorgelegd is niet bekend. Kraainem functioneert nu volgens het systeem van “voorlopige twaalfden”, dwz dat men per maand niet meer mag uitgeven dan één twaalfde van het budget van het vorige jaar. Zo’n uitzonderlijke maatregel is in Kraainem routine.

De onroerende voorheffing blijft wel onveranderd.

De subsidies 2017 voor cultuur, scouts, sport werden gestemd.

Andere punten

Arnold d’Oreye de Lantremange is afgetreden als schepen voor financiën en stedenbouw. Hij geeft de fakkel door aan Françoise Devleeschouwer (DéFI, ex MR). Voor de burgemeester valt het nog te bezien wat haar bevoegdheden effectief zullen zijn. Reactie hierop van een raadslid van Défi: “Tu ne peux pas t’empêcher de foutre la merde”. (sic)

Stappen werden genomen voor de praktische uitvoering van de overgang van Vivaqua naar de Watergroep.

Het gebruik van bedrijfswagen door leidende gemeente ambtenaren werd weer eens op het rooster gelegd door Open. Hoe mag je die wagens gebruiken, hoeveel km per jaar? enz. Weer bleef een duidelijk antwoord uit.

Kraainem-Unie vroeg het bestuur tussen te komen om te verhinderen dat bewoners van Kraainem geen gebruik meer zouden kunnen maken van de parking van Kraainem-metro, zoals gepland wordt door het Brusselse gewest.

Ook vroegen wij voor de zoveelste keer helderheid over de status van het Joodse kerkhof in Kraainem en over het reglement dat daar op van toepassing is. Tot onze grote vreugde is men er nu mee bezig: eerst dient één en ander kadastraal in kaart te worden gebracht. Ook is men in contact met de eigenaren/beheerders van deze begraafplaats. Wij wachten op meer informatie en houden u op de hoogte.

De handelaars die al 2 jaar geld verliezen door de chaotische werken aan de Woluwelaan komen in aanmerking voor financiële steun, althans op het grondgebied van Zaventem. Daar past men een creatieve interpretatie toe van de regels om deze mensen een handje toe te steken. Handelaars op Kraainems grondgebied krijgen deze steun niet. Waarom niet? Uitleg werd gevraagd aan schepen Joris, maar niemand heeft het antwoord begrepen dat hij voorlas. Hijzelf waarschijnlijk ook niet. Niet makkelijk om handelaar te zijn in Kraainem.

 

Volgende gemeenteraad: 30/01/2018 om 18u30