Hoogtepunten van de gemeenteraad van 18 maart 2025
Het vroegere vredegerecht aan de Koningin Astridlaan raakt in verval en is ongeschikt voor hedendaags gebruik. Hiervoor werd in 2023 door de gemeenteraad besloten om de site te herontwikkelen via een PPS constructie (publieke private samenwerking). Een ontwikkelaar beheert de afbraak, sanering en nieuwbouw van een complex met appartementen en een gelijkvloers dat voor openbare of commerciële doeleinden wordt gebruikt. De gemeente krijgt de waarde van de grondaandelen van de ontwikkelaar (ong. 925.000 euro) en een deel van het gelijkvloers.
De ratio voor verkoop via PPS is dat het Kraainemse patrimonium in de laatste jaren is toegenomen (Agora, Octopus) en dat verkoop via een PPS constructie zowel financieel als technisch interessant is voor de gemeente: zij ontvangt een bedrag en behoudt een deel van het pand voor nader te bepalen gebruik.
In de vorige legislatuur verzandde dit dossier in eindeloze discussies. Ook deze keer weet de oppositie weer veel bezwaren maar geen oplossingen te bieden. Uiteindelijk wordt gestemd (meerderheid tegen oppositie, behalve 1 onthouding) om de expert van de administratie te machtigen de details te regelen met de aannemer voor nadere beslissing door de gemeenteraad. Verder uitstel van deze beslissing zou de gemeente overigens een fixe boete kunnen kosten wegen contractbreuk.
Een nieuw huishoudelijk reglement (HHR) voor de gemeenteraad ligt voor, enigszins tot verbazing van de leden. Moet dit niet artikel per artikel worden bekeken? Idealiter natuurlijk wel, maar zonder HHR kunnen de gemeenteraadscommissies niet worden opgericht. Eén daarvan (de commissie Bestuur) kan zich dan over het nieuwe HHR buigen en een voorstel van aanpassing doen aan de raad. Het wordt gestemd met 12 stemmen voor, 5 tegen en 4 onthoudingen.
De samenstelling van de nieuwe deontologische commissie wordt verdaagd; het voorstel moet gedaan worden op basis van de deontologische code, en die moet eerst herzien worden.
Dan is er weer een lange serie kennisnames en stemmingen voor de laatste afvaardigingen in intercommunales en gemeenteraadscommissies.
Elisabeth de Foestraets (MR-Défi) klaagt over het feit dat de meerderheid zich al deze posities toe eigent. Toen zij nog in de meerderheid zat werden die posten gedeeld met de oppositie, klinkt het. Burgemeester Waucquez (Kraainem-Unie) vraagt haar één voorbeeld te noemen van een mandaat dat vrijwillig (en niet om statutaire redenen) door de toenmalige meerderheid werd vrijgegeven. Zij gaat dit bestuderen.
Raadslid Edwards (Kraainem-Unie) merkt op dat toen hij in de oppositie zat (2013-2018) de toenmalige meerderheid 4 mandaten op de 40 aan de oppositie afstond, terwijl in de vorige legislatuur (Kraainem-Unie / Pro Kraainem) dit niet alleen beter verdeeld was, maar dat zelfs voorzitterschappen van commissies aan de toenmalige MR-Défi oppositie werden afgestaan. Dat laatste was zeker niet het geval in de hoogtijdagen van L’Union. Deze gestes hebben echter geen enkel resultaat geboekt in de vorm van samenwerking of toenadering, aldus Edwards. Hij voegt er aan toe dat 6 jaar laster en leugens in bepaalde sociale media gecontroleerd door leden van de oppositie geen aanmoediging is om nog weer eens de hand te reiken aan de oppositie.
Volgende gemeenteraad op 22 april 2025